Finnish Travel gala logo

Mediatiedote 4.11.2022 - Finnish Travel Galassa palkittiin koronasta selvinneen matkailualan toimijoita ja kohteita

Finnish Travel Galassa palkittiin koronasta selvinneen matkailualan toimijoita ja kohteita

Perjantaina 4.11. järjestetyssä Finnish Travel Galassa palkittiin kahden koronavuoden jälkeen taas ansioituneita ja suosittuja matkailuyrityksiä, -toimijoita ja kohteita. Pikku-Finlandiassa, Helsingissä, juhlitun matkailugaalan järjestelyistä vastasi Suomen matkailualan liiton (SMAL) palveluyhtiö Smalser Oy. Gaala kokosi yhteen 400 kotimaista ja kansainvälistä matkailuammattilaista juhlimaan matkailun elpymistä koronakurimuksesta, mutta samalla kuulostelemaan, miten poliittiset ja taloudelliset haasteet heijastuvat alan eri yrityksiin. Juhlailta huipentui yhdeksän eri palkintokategorian voittajien julkistamiseen. Palkintokategorioiden voittajat valikoituivat suurelta yleisöltä saatuihin määrällisiin mainintoihin sekä gaalan palkintoraadin laadullisiin arvioihin pohjautuvan pisteytyksen perusteella.

Finnish Travel Galan tavoitteena on tuoda esiin matkailutoimialan merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa niin työllistäjänä ja talouden buustaajana kuin elämysten tuottajana ja työkseen matkustavien arjen helpottajana. Ennen pandemiaa alan osuus maamme bruttokansantuotteesta oli 2,7 prosenttia ja se työllisti eri puolilla Suomea 154 100 ihmistä.

Finnish Travel Galan vuoden 2022 palkintokategoriat ja niissä voittaneet tahot olivat seuraavat:
Vuoden matkailuinnovaatio – Serlachius -museoiden Taidesauna
Vuoden mieleenpainuvin matka- tai palvelukokemus – VR:n konduktöörit
Vuoden matkailuvaikuttaja – Adalmina’s Adventures
Vuoden kuljetusyhtiö – Viking Line Abp
Vuoden majoitusliike – Hotelli Alma
Vuoden kotimainen matkakohde – Helsinki
International Travel Destination of the Year – Italy
Vuoden vastuullinen toimija – Viking Line Abp – Viking Glory
Vuoden matkatoimisto/matkanjärjestäjä – Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab

Gaala toteutetaan yhteistyössä alamme merkittävien yritysten kanssa. Gaalan kulta-kumppaneita ovat Amadeus Finland Oy, Finnlines Oyj, Investment and Development Agency of Latvia ja Matkamessut. Hopea-kumppaneitamme ovat Espanjan Matkailutoimisto, Tallink Silja Oy ja We Love Cruises Oy. Pronssi-kumppaneitamme ovat Idea Group Oy, Ikkunapaikka, Perho Liiketalousopisto, Plaza Premium Lounge, Pikku-Finlandia ja Rantapallo. Kumppaniemme esittelyt voitte lukea 'yhteistyökumppanimme' -välilehdeltä.

Lisätietoja: Anne-Marjut Väänänen, puheenjohtaja, Suomen matkailualan liitto ry SMAL, p. 041 522 2322
                 
Heli Mäki-Fränti, toimitusjohtaja, Suomen matkailualan liitto ry SMAL, p. 040 575 1303

Yleisön ja palkintoraadin perustelut valinnoille:

Vuoden matkailuinnovaatio – Serlachius -museoiden Taidesauna

Matkailuinnovaatio, joka yhdistää suomalaisen saunakulttuurin osaksi taiteen, luonnon ja arkkitehtuurin muodostamaa henkeäsalpaavaa matkailuelämystä, ja joka tarjoaa iloa kaikille aisteille. Taidesauna luo uutta saunakulttuuria, jossa perinteisen hiljentymisen ja peseytymisen sijaan saunomisesta haetaan elämyksiä ja sosiaalista yhdessä olemista. Serlachius-museoiden Taidesauna tuo uutta väriä kulttuurimatkailun maailmaan.

Vuoden mieleenpainuvin matka- tai palvelukokemus – VR:n konduktöörit

VR:n konduktöörit ovat käsite suomalaisessa yhteiskunnassa. Konduktöörin apuun ja palveluun voi aina luottaa kimuranteissakin junamatkaan liittyvissä tilanteissa. Konduktöörit luovat junamatkaan omanlaisensa tunnelman persoonansa, huumorinsa, murteensa, ja vaikkapa runonlausuntataitojensa myötä. Ikimuistoiseksi myös monen pikkumatkustajan matkan tekee ’konnarilta’ saatu tarra tai lippu.

Vuoden matkailuvaikuttaja – Adalmina’s Adventures

Adalmina’s Adventuresin takana on suuren suosion saavuttanut matkailuvaikuttaja Anna-Katri Räihä, joka tuottaa laadukasta ja vastuullista sisältöä someen. Instagramin tarinoissa hän kuvaa aidosti seikkailujaan, mutta tuo aina esiin myös faktatietoa kohteesta. Rohkea nainen, suuri seikkailija! Tekee näkyväksi naisten soolomatkailua, ja rohkaisee seuraajiaan matkustamaan myös vähemmän tunnettuihin kohteisiin. Pohtii kirjoituksissaan myös matkailua eettisestä näkökulmasta.

Vuoden kuljetusyhtiö – Viking Line Abp

Yhtiö on ottanut aktiivisen ja rohkeasti eteenpäin katsovan roolin matkailumarkkinoilla pandemian jälkimainingeissa. Pitkät perinteet omaava suomalaisvarustamo tarjoaa koko perheelle monipuolisia elämyksiä, joita täydentää ystävällinen palvelu. Viime vuosina yhtiö on tuonut Itämerelle mielenkiintoisia uusia aluksia, joissa alaa ohjataan muun muassa uudella teknologialla ja energiaratkaisulla entistä kestävämpään suuntaan.

Vuoden majoitusliike – Hotelli Alma

Idyllinen, historiallinen, kotoisa ja kaunis hotelli Seinäjoella hyvien liikenneyhteyksien varrella ja lähellä kauniita luontopolkuja. Alman ainutlaatuinen tunnelma syntyy kokonaisuudesta, joka muodostuu pieteetillä ja vanhaa kunnioittaen tehdystä Rautatieläisten talon ja sen ympäristön rakennusten kunnostuksesta sekä yksilöllisistä ja persoonallisista huoneista. Hotelli Almassa on taitavasti yhdistelty uutta ja vanhaa; kohteessa on luonnetta. Kokemuksen kruunaa laadukas ravintola ja ystävällinen ja palveleva henkilökunta.

Vuoden kotimainen matkakohde – Helsinki

Helsinki tarjoaa hienon kansainvälisen kaupunkielämyksen monipuolisella tarjonnalla luontoa, kulttuuria, urheilua, arkkitehtuuria, ravintoloita, kahviloita ja tapahtumia. Helsinkiä ei tarvitse suorittaa, vaan jokainen voi löytää oman tavan lomailla. Helsinki kehittää kaupunkiohjelmien yhteyteen lähiluonnon tarjoamia mahdollisuuksia, mikä lisää kaupungin kiinnostusta kansainvälisten matkustajien keskuudessa ja tuottaa merkittävää arvonlisää myös matkailupalvelujen tuottajille.

International Travel Destination of the Year – Italy

What is Italy? Astonishing architecture, beautiful arts and crafts, stunning opera performances, cultural events, history, food and wine, beaches, mountains, picturesque landscapes, quiet little villages and cities that pulse around the clock. What´s not to like about Italy? A place where you can always find something new and interesting to come back to again and again.

Vuoden vastuullinen toimija – Viking Line Abp – Viking Glory

Ilmastoviisas Viking Glory on elämys kaikille aisteille. Se on lajinsa ympäristöpioneeri maailman tehokkaimmilla ja vähäpäästöisimmillä moottoreilla. Kestävän kehityksen periaatteet näkyvät myös muun muassa uudenlaisessa laiva-designissa, valaistuksessa, tehokkaassa kierrätys- ja hävikintorjunnassa sekä ruokajätteen hyödyntämisessä biokaasutuotannossa. Uuden teknologian myötä laivan aallonmuodostus pienenee, mikä tekee liikenteestä herkälle saaristolle aiempaa suotuisaa. Viking Glory on suomalaista saaristoa ylistävä luomus.

Vuoden matkatoimisto/matkanjärjestäjä – Oy Aurinkomatkat - Suntours Ltd Ab

Yhtiö on tuonut kansainvälistä matkailua takaisin vaikeiden koronavuosien jälkeen etulinjassa rohkeasti, vastuullisesti ja terveysturvallisesti – asiakkaiden huolia kuunnellen sekä tukea ja mielenrauhaa tarjoten. Vuodesta toiseen korkealaatuista, luotettavaa suomalaista matkanjärjestämistä riippumatta siitä, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu. Yhtiö ottaa toiminnassaan huomioon vastuullisuuden eri näkökulmat ja ohjaa yrityksen tulevaisuutta entistä kestävämpään suuntaan.

Kulta-tason yhteistyökumppanit

Hopea-tason kumppanit

Pronssi-tason kumppanit